Početna / Muzika / PRAZNIČNI JANUAR – PRAZNIK ZA UŠI! Koncert dua violine i klavira – Andrea Nikolić i Stipe Bilić

PRAZNIČNI JANUAR – PRAZNIK ZA UŠI! Koncert dua violine i klavira – Andrea Nikolić i Stipe Bilić

Sva banjalučka publika koja uživa u umjetničkoj muzici, koju pojedini nepravilno oslovljavaju sa klasična muzika, u subotu 28. januara u KC Banski dvor u Vijećnici ugostila je svojim prisustvom dva mlada talentovana čovjeka. Na violini nam se predstavila Andrea Nikolić, a na klaviru Stipe Bilić. Njihove biografije možete pročitati na linku – http://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/mladi-u-lisinskom-br-andrea-nikolic-violina-br-sti/.

Ovaj muzički duo izabrao je interesantan muzički program: djela hrvatskih kompozitora od kojih su većina stvarali ili stvaraju na prostoru BiH, kao i djela Šumana, Ravela i Šimanovskog. Organizator koncerta bila je Akademija umjetnosti Banja Luka, odnosno njen predstavnik, mladi i talentovani kompozitor, asistent na katedri za muzičku teoriju, David Mastikosa.

Već na samom početku dobili smo informaciju da su gosti stigli isti dan kada se i odražavao koncert, te da su naišli na jedan problem u vidu raštimovanog i, možemo reći, pokvarenog klavira. Naime, nekoliko čekića se nije vraćalo u početnu poziciju. Mladi Mastikosa je pokušao da pomogne ovim dvoma mladih umjetnika te je “preparirao” klavir. Čini se da, pored lične borbe koju Mastikosa vodi da predstavi umjetničku muziku na najbolji način, on mora da vodi i nikad dovršene bitke KC Banski dvor. No, to svakako nije tema ovog članka.

Na samom početku koncert je otvorila Meditacija sul Re Mile Cipra, u kojoj je ovaj mladi duo pokazao izuzetnu muzikalnost ali i poznavanje interpretativnih problema u izvedbi autora XX vijeka. Svakako je pohvalno da nas je didaktički kroz cijeli koncert vodila Nikolićeva davajući nam najpotrebnije informacije o kompozicijama i kompozitorima.

Sonata za violinu i klavir u d-molu, br. 2, op. 121 Roberta Šumana je bila druga kompozija u programu. U njoj smo čuli poletnost mladog Bilića, tehničku potkovanost, ali i veliku muzikalnost kojoj ovakav klavir nije mogao ništa. Taman kada samo pomislili da će klavir “izdržati” desilo se suprotno. Problemi nastaju u tehničkom smislu ali i izvođačkom. Nakon kraće pauze, Nikolićeva nas moli da budemo ljubazni i prihvatimo činjenicu da se program mora skratiti jer je nemoguće svirati na ovakvom klaviru.

Slijedi kompozija mladih kompozitora iz BiH: Davida Mastikose, Dragane Tabak, Asmira Jakupovića i Olje Januš. Ovaj kompozitorski kvartet stvorilo je cikličnu kompoziciju od četiri stava pod zajedničkim nazivom Čudesni krajolik, za solo violinu, u kojoj nas kompozitori upoznaju sa postmodernističkim preradama popularnih sevdalinki sa ovih prostora kroz sva četiri stava. Možemo reći virtuozno, srčano i do kraja dorečeno izvođenje Nikolićeve. Meditativni početak dobio je i svoj kraj sa Meditacijom za violinu i klavir Borisa Papandopula.

Dva se pitanja postavljaju nakon koncerta. Prvo, koliko bi ovaj koncert zaista trajao ukoliko imamo u vidu da su višom silom izbačene četvorostavačne kompozicije Karola Šimanovskog (Mitovi za violinu i klavir, op.30) i Morisa Ravela (Sonata za violinu i klavir G-dur, br.2)? Drugo, da li je publika zaista spremna na dvoipočasovno muziciranje? Odgovore nikad nećemo saznati ali svakako da je bilo uživanje slušati ova dva, iako mlada, velika muzička imena. Banja Luka Vas ponovo željno iščekuje!

autor: Dis-dur

 

 

 

About Dis-dur

Takodje Pogledajte

5 OD 5 SA … DAVIDOM MASTIKOSOM

David Mastikosa (1992) je mladi kompozitor koji, polako ali sigurno, upoznaje svijet sa svojom muzikom. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *