Početna / Pozorište / ZA SVE SANJARE DJETINJEG UMA

ZA SVE SANJARE DJETINJEG UMA

Kada u ovim hladnim noćima mraz isplete srebrnu mrežu na drveću i ulicama, vjetar raznese i ono malo suvog lišća što je ostalo i tiho se ušuškate u vama omiljenu dekicu pored neke bronzane peći ili radijatora u toplini svoga doma, znajte da jedan sanjar djetinjeg uma daje sve od sebe da na daskama koje život znače, pruži, svima koji mu to dopuste, jedan bezvremenski put u svijet mašte. Znam, ponekad je veoma teško odvojiti se od topline te naprave satkane od baršuna pored koje se hladi šolja jednog kvalitetnog indijskog čaja i krenuti hladnim ulicama. Ali, vjerujte mi na riječ, i u pozorištu je isto toliko toplo. Ako ste pak, baš toliko zimogrožljivi, dopustite da jedna bajkovita ljubavna priča ili neka druga intriga zagrije vaše srce. Onda ćete u više-manje udobnoj stolici pozorišta pronaći i toplotu kakvu radijator nikada neće stvoriti.

Zašto ne bi poslije napornog dana počastiti sebe jednom dobrom predstavom? Dopustili jednom sanjaru, koji nikada nije prestao da juri i živi svoj san da i nas podsjeti na kvint-esenciju svakog života i činjenicu da i mi imamo svoje snove? Nije dovoljno na stvari koje su vam tiha patnja samo duboko izdahnuti i nastaviti dalje. Potrebno je puno truda i tvrdoglave gordosti da bi se stiglo do ostvarenja nečega što će vam zauvijek zakucati osmijeh na lice. Oprostite mi što ne koristim riječ glumac, ali smatram da djetinji sanjar puno lijepše opisuje senzibilitet tog djetinjeg stvora koji je tu da nas podsjeća. Jer, glumci su kao i djeca, ludi sanjari kojima se uvijek rado osmjehnemo kada vidimo žar koji nose na sebi dok rade nešto što svi volimo, samo smo možda zaboravili koliko. A to je da se igramo, maštamo i sa ponosom sanjamo.

Ja vrlo rado mijenjam šolju toplog čaja za jedan čitavi novi svijet stvoren od strane djece zarobljene u tijelu čovjeka. Za sve pisce, režisere i glumce koji drvenim mačem spašavaju princezu od aždaje. Za svu neizmjernu maštu koja stane na jednu malu pozornicu. Za svu djecu koja mi nikada neće dopustiti da pomislim, a kamoli da prestanem da sanjam. Za njihov KRIK koji vapi za ljudima koji su spremni da ga čuju.

Sada mi se čini da je prosto postojanje u ruhu čovjeka dovoljno dramatično za sve, ne morate da budete pjesnik ili ovisnik o adrenalinu da bi ste osjetili ekstremnost. Dovoljno je da nešto jako, jako volite.

Loki

About Loki

Nemojte da se bojite života, već avanturom oslovite ga, Nadajte se, jer samo tako se živjeti može. I vjerujte, o da, neka to bude povrh svega, Kada sve to spojite, svidjeće vam se život ispod vaše kože.

Takodje Pogledajte

VIDIMO SE U PROSTORU

Banjaluka je grad u kome možete pronaći niz privlačnih sadržaja za mlade. Ali šta kada …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *