Početna / Blogeri / FOTOGRAFE DONOSE RODE

FOTOGRAFE DONOSE RODE

“Ma, danas ti fotograf može biti ko hoće, kupi sebi dobar aparat i odma’ misli da je nešto”

To su riječi koje ste vjerovatno često čuli, ili možda čak izgovorili, ako se bavite fotografijom. Naravno da fotoaparat ne čini fotografa, i jeste, istina je da je danas mnogo lakše biti fotograf nego u nekim davnim vremenima analogne fotografije i retuširanja. Ali da li zaista treba da budemo tako kritični?

Sada više nema toliko brige oko tehničkih problema, otvoru blende, brzini okidača, osjetljivosti filma itd. Nego se u 90% slučajeva možemo osloniti na Auto mod na dSLR-u. Naravno, fotografi koji se ozbiljno bave fotografijom nikada ne koriste isključivo Auto mod, nego se oslanjaju na neke druge jer tako imaju više kontrole i slobode. Ali prije nije bilo toliko izbora, nego sve manual.
Prava poslastica je bio integrisani svjetlomijer koji je davao informacije o ekspoziciji. I to je to, pa se štimaj bato! Nema optičke stabilizacije, nema integrisanog protivrefleksnog filtera, nema ništa! A da ne govorim o razvijanju filmova u negative, pa projektovanju na foto-papir. Dugotrajan posao! A za komercijalnu fotografiju je bio potreban “fudbalski tim” ljudi sa stalnim zaposlenjem da obavlja zadatke fotografisanja, razvijanja filmova, projektovanja, retuširanja, isijecanja i mnogo štošta. Sve što sada bukvalno radi jedan čovijek (tada biste trebali biti i umjetnik, i fizičar, i hemičar i čovijek sa puno vremena i živaca da biste sve stigli)

Svi stari veterani fotografije danas to znanje i umijeće mogu da okače “mačku o rep”, bar što se komercijalne upotrebe tiče. Naprotiv, čak će vam izbiti novac iz džepa. Ali u umjetnosti analogna  fotografija još itekako ima značaja i ima svoje zaljubljenike (nisu u pitanju samo hipsteri). Ali po upotrebnoj vrijednosti, za marketing, za bilo šta, to više nema značaja i smisla.

Možda je baš to razlog frustracije nekih fotografa na nove generacije tog zanata, jer je mlađima uvijek sve lakše. “Ne znaju oni kako sam ja davne hiljedudevestoneke…”
Iako su možda i rekli ovu naslovnu rečenicu mnogo puta, sigurno nisu svoj dSLR (a imaju vjerovatno jako dobar) bacili u kantu za smeće i vratili se Fuji-ju iz 2004 da uživaju u blagodetima lošeg autofokusa. Još goreg senzora koji na ISO 800 daje neupotrebljive fotografije i koje možete samo da progurate kao apstraktnu umjetnost…

Svi su nastavili da ga koriste, što je naravno i logično. Zato što je mnogo lakše, mnogo brže, kvalitetnije, fleksibilnije, sve ono čemu tehnologija i teži sve ove godine. Akcenat se sada pomjerio sa tehničkog umijeća samo na kompozicijsko, psihološko i umjetičko.
Nije više teško dobiti tehnički savršenu fotografiju, ali jeste kreativnu i drukčiju. Nije lako obraditi fotografiju tačno po mjeri. Lako je naučiti pravila fotografije, ali nije lako znati kada ih treba prekršiti, jer samo kada se sa razlogom krše imaju smisla. A to je nešto što ste iskustvom sigurno stekli.

Zato ne osuđujte mlade, i ostale novopečene fotografe, što vam možda otimaju posao, to je vaša krivica jer ne znate da se promovišete. Danas u eri interneta to zaista nije teško! Nego bolje uzmite svoj fotoaparat (kakav god da je), uključite lampicu, i pokažite ovim “klipanima” šta znači iskustvo. I oni trebaju da se ugledaju na nekoga.

About Sixth Lens

Takodje Pogledajte

TREBINJE – GRAD U KOJI SE ZALJUBIŠ

Rekao sam sebi da ako zbog nekog grada i geografske oblasti treba postati putopisac onda …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *