Početna / Pozorište / MALO BLAGO – GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC

MALO BLAGO – GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC

U današnje vrijeme, pogotovo u Banjoj Luci, veliki je raritet da se neko upusti u pisanje kritičkih osvrta na predstave. Da li je u pitanju nedostatak prostora za kritičko mišljenje, ili nedostatak hrabrosti da se piše o tome ne možemo da znamo. Srđan Ćurlić, student dramaturgije u klasi Siniše Kovačevića u Banjoj Luci, vrlo rado i nesebično svoje utiske o predstavi “Malo Blago” Gradskog pozorišta Jazavac dijeli sa nama i time pobija svaku sumnju da njemu nedostaje hrabrosti, talenta i prostora da priča o tome. 

….

Po tekstu: Elaine Murphy (“Little Gem”)

Reditelj: Slađana Kilibarda

Scenograf i kostimograf: Dragana Purković Macan

Uloge:

Biljana (ćerka) – Belinda Božičković

Lana (majka) – Slađana Zrnić

Kaja (baka) – Nataša Ivančević

Da još uvijek postoje priče koje umiju duboko da ganu i tako lijepo podsjete na ono iskonsko sažaljenje i saosjećanje koje nam je svima dobro poznato i koje nam svima odveć pomalo nedostaje, dokazuju tri vrsne glumice u izvedbi predstave “Malo Blago”, vođene pod rediteljskom palicom Slađane Kilibarde, a po tekstu irske spisateljice Elen Marfi (Elaine Murphy).

Sada već na stalnom repertoaru pozorišta Jazavac, “Malo Blago” je simaptična i živahna priča tri generacije: Kaje (bake), Lane (ćerke) i Biljane (unuke), u izvedbi banjalučkih glumica Nataše Ivančević, Slađane Zrnić i Belinde Božičković. Predstava ne prestaje da oduševljava prisutne iz reprize u reprizu i da na kraju snažnim patosom dovede i do suza.

To je priča o putu ka sreći sagledana kroz tri generacijska jaza, predstavljena kroz ispovijesti tri žene dok se suočavaju sa nesvakidašnjicom i preprekama koje ona nosi, dočarana kako kroz šaljive tako i kroz one manje smiješne situacije, konstantno propraćena nepekidnim aplauzima za fantastične i krajnje emotivne izvedbe ove tri talentovane glumice.

Tri žene, tri borca i metaforički prikaz tri generacije nama dobro poznatih veš mašina (onih iz bakinog, maminog i recimo, sestrinog kupatila) postavljenih na sceni, predstava odiše divnom igrom između glumica i rekvizita koji se prepliću kroz narativne dijelove, a koji su tako laki za prepoznavanje, da je gotovo nemoguće ne saživiti se sa ispovijestima i situacijama koje su ispričane.

Muzičke kompozicije francuskog pop-pjevača Stromae-a, u kojima se on bori sa pronalaženjem ljubavi, očinske ljubavi, na njemu svojstven način, savršeno se uklapaju u priču i što je najvažnije odgovaraju cjelokupnoj atmosferi predstave ako se samo malo obrati pažnja na tekstove pjesama u datim dijelovima.

Ovo je moderna, porodična priča tri žene koje vam lako mogu biti i prve komšinice za koje nikada nećete znati, do nevjerovatnosti približena banjalučanima, pa iz tog razloga ne prestaje da oduševljava, a ujedno je i laka, živahna i puna poleta.

Nije uzaludno gledati je i više puta, jer svaki put se osjeti ista energija. To je talenat, to je umjeće – ukratko.

Srđan Ćurlić

About Loki

Nemojte da se bojite života, već avanturom oslovite ga, Nadajte se, jer samo tako se živjeti može. I vjerujte, o da, neka to bude povrh svega, Kada sve to spojite, svidjeće vam se život ispod vaše kože.

Takodje Pogledajte

TIPOVI LJUDI U POZORIŠTU

Pozorište je divno mjesto za opuštanje i uživanje. Sklop muzike, plesa i glume može da …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *