Početna / Muzika / EDUKOVANE APLAUDIRAJUĆE STOLICE

EDUKOVANE APLAUDIRAJUĆE STOLICE

Dakle ovako. Često prisustvujem koncertima umjetničke muzike i ne mogu da se ne zapitam – Gdje su mladi? Ako već pričamo o KRIKU, onda ova informacija svakako jeste KRIKtomatična. Evo šta sam tačno primijetio. Dešava se da se u Banjoj Luci održi nesvakidašnji koncert umjetničke muzike, gdje je ulaz u 90% slučaja slobodan (tako da priča o neimanju novca za ulaznicu pada u vodu), a u malobrojnoj publici vidim poneko mlado biće, uglavnom ljude srednjih godina i par penzionera.

Jedan od glavnih obrazovnih zadataka osnovne škole, što se tiče predmeta muzičke kulture, jeste stvaranje ljubavi prema muzici, umjetničkoj svakako, kao i stvaranje buduće publike. Nisam primjetio da naš pedagoški kadar dovodi svoje đake na koncerte, ali isto tako i na izložbe, predstave. Uvijek kažem, čast izuzecima.

Gospodo nastavnici, i prije svega pedagozi, ako mislite da je jedini cilj važeg postojanja da od države uzimate svakoga mjeseca novac, a da vam kroz glave vaših đaka duvaju promaja i Jeca, onda ne vidim razlog da i dalje “muzete” već dovoljno “izmuženu” državnu kasu, već se lijepo prekvalifikujte u life-coach-a, odnosno nadograditeljku noktiju.

Pedagogija, uopšteno,  spada u najhumanije pozive i nikada ne može biti dovoljno plaćena koliko sebe možete i MORATE uložiti u nju.

Takođe, imamo situaciju da u gradu postoji osnovna i srednja muzička škola i Akademija umjetnosti sa studijskim programom muzičke umjetnosti. Reklo bi se da su ove dvije insitucije usko povezane. E, pa zapravo nisu. Na koncertima Akademije umjetnosti nema đaka muzičke škole i obrnuto. Opet napominjem čast izuzecima. Oni su toliko malobrojni da su i neprimjetni, bukvalno. Opet pitanje pedagozima – ko griješi?

Živimo u vremenu kada nas na sve neko tjera (najnarodskije rečeno). Pa dragi moji nastavnici i profesori, upotrijebite svoja pedagoška znanja i psihološka saznanja. Vješto djecu učite ljubavi prema umjetničkoj muzici i svojim nesebičnim zalaganjem učinite da nam sale budu pune mladih slušalaca. Ako već ne znate kako da ih “natjerate”, pa vi im pokažite svojim dolaskom na koncert.

U nadi da će nam mladost biti muzički zdravija,

Vaš Dis-dur

About Dis-dur

Takodje Pogledajte

PRAZNIČNI JANUAR – PRAZNIK ZA UŠI! Koncert dua violine i klavira – Andrea Nikolić i Stipe Bilić

Sva banjalučka publika koja uživa u umjetničkoj muzici, koju pojedini nepravilno oslovljavaju sa klasična muzika, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *