Početna / Film / Moonlight- Još jedna precjenjenost Hollywood-a?

Moonlight- Još jedna precjenjenost Hollywood-a?

Jasno je da živimo u vremenima u kojima postoji sve veća sloboda govora, opredjeljenja i biranja načina života. To se primijeti i kroz stalno prožimanje takvih tematika kroz čak i najpoznatije filmove. Ipak, ako je ta tematika popularizovana i izaziva još uvijek razne kontroverze, mora li značiti da ona ima veliku vrijednost u umjetnosti?

Gledanjem filmova nominovanih za Oskare prethodnih nekoliko godina, reklo bih da je odgovor pozitivan. Ove godine bilo je sjajnih filmova nominovanih za Oskara, od Liona sa divnom, dirljivom pričom o životu i jazu između civilizovanih i siromašnih zemalja, preko Manchester by the Sea, filma sa sjajnim replikama, spontanim, stvarnim dijalozima i jakim scenama, do La La Land, razigranog, šarolikog mjuzikla koji je ostavio bez daha ljude širom svijeta. Kao takvi, pak, nisu uspjeli da dobiju Oskara za glavni film, već je to dobio Moonlight, film o ljubavi između dvojice pripadnika negroidne rase.

Zaista nije ni rasistički ni homofobni razlog da “pljujem” film, već njegov nedostatak radnje, sukoba, vrhunca radnje i njegova svedenost na linearnost i monotoniju. U filmu je sve nedefinisano i nedovršeno, nisu prikazane ni scene smrti, koje bi trebalo da imaju većeg značaja na cijelu radnju, ni promjene koje se dešavaju u glavnom liku, a kraj visi i ostaje nedorečen. Možda je režiser htio da ostavi malo mjesta neodređenosti u kraju, ali trebalo je da se bar pojavi neki događaj, neka radnja, da se bar na kraju opravda jednolikost tog filma.

Mislim da je čak nepravedan i Oskar za sporednog glumca, ne iz razloga što glumac nije dobro odglumio, već što nije imao ni preveliku priliku da se istakne u filmu, niti da pokaže svoj talenat do maksimuma. Uzevši u obzir sve te aspekte, smatram da film nije dosegao dovoljni umjetnički nivo za prestižnu nagradu kao što je Oskar i da je razlog dobitka upravo aktuelnost jedne takve kontroverzne teme. Smatram da takve tematike i ne treba da se smatraju kontroverznim, već da postanu nešto sasvim normalno, da se graniče sa ostalim filmovima u vrijednosno-umjetničkoj dimenziji, a ne jačinom tematike.

Anne Bonny

About Loki

Nemojte da se bojite života, već avanturom oslovite ga, Nadajte se, jer samo tako se živjeti može. I vjerujte, o da, neka to bude povrh svega, Kada sve to spojite, svidjeće vam se život ispod vaše kože.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *