Početna / Blogeri / VJETAR PROMJENE

VJETAR PROMJENE

Poštujući pravilo sa naših bosanskih tablica za prevozna sredstva, dužan sam reći da se sve ovo desilo na “jednom mjestu”, i da sam ja jedan momak iz “jednog pretežno srpskog “ grada. Bilo je to prije 6-7 godina, i opet ne mogu ništa više reći nego samo to da sam bio 6-7 godina mlađi nego sad. Ali što se godina tiče uglavnom ne previše zreo. Bio sam na jednom kamp – treningu koji je obrađivao jednu određenu temu, čije navođenje nije bitno, ali ono što je bitno je sekundarna, latentna, tema koja se planirala obraditi a to su međuetnički odnosti između (nas) mladih. I valjda zbog ravnopravnosti, vrlo brzo se na kampu našao ravnopravan broj Srba, Hrvata i Bošnjaka. Nas tridesetak otprilike. Možda je važno napomenuti da su mi bili nepoznati i ovi iz mog grada, i iz svih ostalih, a možda i nije. Ali sigurno je važno naglasiti da je to bio moj prvi sustret sa većim brojem Hrvata i Bošnjaka, pogotovo na jednom mjestu. Zašto je to predstavljalo veliku stvar? Mislim da se zna.  Slušao sam svakakve priče dok sam odrastao, i šta se to u ratu desilo, i da ne trebam nikoga osuđivati po nacionalnosti i vjeri. Ali opet sam imao blagu nelagodu. Toj nelagodi su doprinijela i izvjesna pravila koja su nam bila saopštena prije polaska. Da ne smijemo isticati nikakvu svoju pripadnost, kao na primjer fudbalski klub za koji navijamo. Da ne smijemo nositi majice sa sadržajem koji bi mogao biti porvokativan, sa zastavama, nekakvim natpisima i slično. Nije da bih nosio, nego je sve to doprinijelo da važem sve što govorim, kao da hodam po iglama. Jer kršenje pravila je značilo izbacivanje sa kampa.

Upoznavanje je proteklo kao i svako drugo, ništa naročito. Poslije kratkog uvoda počeli smo sa obradom te naše glavne teme. Imali smo 10 dana na raspolaganju za upoznavanje, rad i zabavu.

Poslije nekoliko dana se pored ovih eksternih pravila uspostavilo jedno važno interno pravilo. A to je da oni koji prvi ustanu za doručak pokupe sav evrokrem a ostali mažu paštetu. To nam je izgleda toliko teško palo da svu svi od 9 ujutro bili za stolovima.

Jedno jutro, poslije večernjeg druženja uz vatru i gitaru budim se ja u šatoru, a pored mene hrče, tada novi, drugar (kasnije su nam se putevi često sretali i danas smo jako dobri). Pogledom na telefon sam procesirao da je 9:20 i da evrokrema skoro sigurno više nema.  Drmuo sam konja pored sebe i uzviknuo da kasnimo na dorucak i da skače kako zna i umije, i dok je on tražio čarape ja sam izletio iz šatora i pojurio prema restoranu. Rosa po stopalima me je podjsetila da sam bos, ali nije bilo vremena za povratak. Dok sam došao do restorana i drugar me je stigao pa smo skupa banuli unutra. Svi su već, naravno, sjedili i jeli. Krenuli smo do praznih mjesta koja su samo nas čekala. Sa zvučnika se čula melodija “Wind of Change” od Scorpionsa. I sve je odjednom poprimilo ritam te pjesme. Sjeli smo. Na terasi od restorana Sunce je vrlo lako pronašlo put do mojih očiju i tako me onesposobilo da vidim dvije lijepe Hrvatice preko puta. Ali nema veze, vidio sam da je evrokrema još malo ostalo pa mi je laknulo.

I kao pokvarena ploča odjednom moj zadihani konj od drugara kvari tu harmoniju u mojoj glavi i  kreće da priča prilično masan vic o Hrvatu, Srbinu i Bosancu. To što smo kasnili na doručak je doprinijelo tome da imamo još veću pažnju prisutnih. Drugara je izgleda prilično drmao adrenalin kada nije osjetio moj lakat u svojim rebrima pa je i dalje nastavio da priča, a ja sam se polako ježio od brade do ušiju. I dok on dolazi do svog krešenda u vicu kako je Srbin sve zajebo, meni se prvo mrači pred očima, a onda pojavljuje slika kako nas deportuju brzinom svjetlosti.

U mojoj glavi se razvukla vječnost neprijatne tišine, što je izleda bila milisekunda, jer kao iskra u totalnom mraku negdje iz mase se prolomi smijeh, koji je kao lavina povukao ostale.  Poslije toga je slijedilo još viceva od prisutnih što je momentalno razbilo svaku neprijatnost. A i evrokrema je još bilo.

Mislim da je Vjetar pormjene zaista dunuo, bar za mene toga jutra jeste.

S. M.

About Alisa

Takodje Pogledajte

ZAŠTO SVE IMA KRAJ I ŠTA NAKON TOGA DOLAZI?

Zašto sve ima kraj i šta nakon toga dolazi? Zašto se čini da je uvijek …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *