Početna / Neispričane priče / ZA SVE LJUBITELJE KNJIGA

ZA SVE LJUBITELJE KNJIGA

U bujici reklama koja me svakodnevno nosi kroz ulice Banje Luke, pri čemu ih obično ignorišem, pažnju su mi privukli plakati na kojima, i pored toga što se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, uvijek piše „Klub čitalaca”. Motivi sa plakata, poput onog crnog mačora sa čašom u ruci, su me redovno podsjećali na neki književni klasik. Kao neko kome čitanje pruža jedinstveno zadovoljstvo nakon kraćeg vremena sam se počeo raspitivati o detaljima vezanim za ovo, u najmanju ruku, zanimljivo dešavanje, a evo i šta sam doznao…

Klub čitalaca, po mojoj definiciji, predstavlja neformalno i krajnje neobavezujće udruženje ljubitelja čitanja. Idejni tvorac ove interesantne zamisli je ambiciozna i vrijedna studentkinja prve godine Filološkog fakulteta na odsjeku za Srpski jezik i književnost Ana Đurić. Ana mi je veoma ljubazno objasnila da je Klub čitalaca Filološkog fakulteta, što je puni naziv, počeo sa radom u februaru ove godine i da ima za cilj da svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu okupi sve one željne zdravog razgovora o nekom književnom klasiku i problematici u koju ono zadire. Ana je još dodala:

Sastanci se održavaju u čitaonici biblioteke Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci kojoj dugujemo veliku zahvalnost zbog ustupljenog prostora i drugih vidova podrške koju nam stalno pružaju njeni zaposleni. Ono što nam nije dalo da posustanemo u svojoj zamisli jeste da je svaki sastanak bolji od prethodnog, a sigurna sam a će tako i ostati.”

Ana nije zaboravila i da se zahvali Danijelu Dojčinoviću, višem asistentu na Filolškom fakultetu, bez čije bezrezervne podrške, ističe ona, Klub ne bi zaživio.

Do sada je u opuštenoj atmosferi kroz razgovor pročešljano nekoliko djela, poput jedne od najboljih antičkih tragedija „Medeje” , Šekpirovog djela       „Magbet” , „Majstora i Margarite, „Imena ruze”…

Naredno druženje zakazano je za 31. avgust u 19 časova, kada će se razgovarati o djelu „Lovac u žitu”.

Danijel Dojčinović je kroz kratak osvrt na rad Kluba čitalaca naglasio značaj ovakvih projekata i izrazio zadovoljstvo što je dio te priče.

Inicijativa koju su pokrenili studenti prve godine srbistike prijatno me je obradovala, jer u posljednje vrijeme nije bilo pokušaja te vrste. Zahvalnost posebno dugujemo kolegici Ani Đurić, koja svojim entuzijazmom održava ideju, čineći sve da ona preživi i razvije se u prepoznatljivo mjesečno okupljanje. Ono će s vremenom, u to sam siguran, imati sve više učesnika, premda moramo biti spremni i na sporadične padove u zainteresovanosti studenata. To nas ne smije i neće obeshrabriti. Kvalitet razgovora, a ne broj učesnika, mjerilo je uspješnosti. Klub čitalaca jeste mjesto na kojem studenti i svi voljni da nam se pridruže slobodno, bez ikakvih zazora prenose iskustvo čitanja unaprijed odabranih djela, ali ne u smislu impresionističkog prepričavanja, već u smislu pokušaja iznalaženja argumentacije za rješavanje dilema koje djelo pokreće. Potrebno je vrijeme za uobličavanje tradicije ovakvih razgovora, koji će postajati sve bolji i bolji, ako istrajemo u svojoj zamisli.

Mislim da je i bilo krajnje vrijeme da imamo neko udruženje čitalaca koje će se potruditi da sačuva ovo malo čitalačke volje što nam je ostalo kao društvu, ali da je i proširi. U svakom slučaju, obradovala me je ova prelijepa ideja, koja svima daje priliku da kvalitetno provedu jedno veče nekog posljednjeg četvrtka u mjesecu, a onima koji imaju problema sa ljenjošću će poslužiti kao način postizanja i održavanja čitalačke kondicije. Vidimo se na idućem sastanku Kluba čitalaca, a do tada čitajte, čitajte…

Tomi Džeri

About Alisa

Takodje Pogledajte

VJETAR PROMJENE

Poštujući pravilo sa naših bosanskih tablica za prevozna sredstva, dužan sam reći da se sve …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *