Početna / Mladi kao promjena / JA TERORISTA

JA TERORISTA

Ponovo sam na, kako ga ja nazivam, Trgu Pravde. Svaki dan imam neku novu inspiraciju za pisanje i srećna sam što imam mjesto na kome mogu da kažem šta mislim, srećna sam što imam ovaj Portal koji vode mladi ljudi, Davidovih godina, i kojem je jedina uređivačka politika „piši sve što te boli i sve što te raduje“.

Moja razmišljanja večeras nisu preplavljena emocijama, već slažem sebi neke kockice u glavi i razmišljam o tome šta je zapravo za mene ova borba, sa čime mogu da je uporedim i šta će biti poslije.

Sjećam se sebe prije par godina. Radim na nekom projektu, putujem u škole i pričam sa mladima o Prvom svjetskom ratu. Pričam o Gavrilu Principu i o tome ko je on bio.

Mnogi ga smatraju revolucionarom, a mnogi  teroristom. I ja se danas zapitah, nakon par godina, šta je on zapravo bio. Nisam se zapitala jer u mojoj glavi nije jasna slika Gavrilovog djela, ja i dalje mislim isto o tome, već zato što mi nije jasna slika terorizma u Bosni i Hercegovini.

Evo i mene nazvaše teroristom, a nisam ni znala da jesam. Pogledam definiciju, kad tamo piše:

Terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su uopšteno politički, vjerski ili ideološki.

I nije mi jasno. I dalje mi nije jasno kako sam ja to terorista. A prozivaju me. Ne samo mene već preko 80 hiljada ljudi. Rekoše nam da smo teroristi jer dižemo desnu pesnicu u zrak, a koliko znam ta pesnica znači otpor.

I mogu vam reći da smo mi izgleda jedina država u kojoj se teroristi javno okupljaju, jedina država u kojoj su teroristima glavno oružje dvije riječi: pravda i istina.

Ako je moja krivica što želim da živim u zdravom, pravednom i poštenom sistemu onda priznajem, jesam terorista! Svi smo teroristi! I ako je naše mirno stajanje na Trgu, ako je naše dostojanstvo, uzdignuta glava i pesnica u zraku oblik terorizma, onda me slobodno kaznite.

Možete nas zvati kako hoćete, ali ja osjećam da smo na pragu nečeg velikog. Ovo je početak revolucije, a ako nije onda želim da bude. Znate, jednog dana želim biti majka. I želim da to dijete živi u pravičnom sistemu, u normalnoj državi, da nju ili njega dovedem na Trg i ispričam priču o jednom mladom čovjeku koji je započeo revoluciju. Jednoga dana, ne želim svom djetetu da pričam o 1914. godini, Mladoj Bosni i Gavrilu Principu, želim da pričam o 2018. godini, Pravdi za Davida i Davidu Dragičeviću.

I želim samo još jedno, da ova borba ne stane kada se riješi ovaj slučaj. Želim doći na Trg dan poslije toga, i svakog narednog dana, stati mirno, visoko uzdignute glave, podići svoju desnu pesnicu i boriti se za zemlju kakvu zaslužujemo.

Ako se moje želje ispune, mi teroristi ćemo postati revolucionari, a ti ćeš Davide postati Gavrilo Princip naše generacije.

About Alisa

Takodje Pogledajte

KRIK STVARALAŠTVA

Portal je od prvog dana privukao pažnju javnosti, a posebno poznanika i prijatelja našeg uredničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *